В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Накъде върви Латинска Америка

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, В развитие, 26.12.2016

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в Латинска Америка може да служи като нагледен пример за това как богати на природни ресурси страни фалират по безпрецедентен начин, обричайки населението на бедност и нищета. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Фундаменталните проблеми са в намесата на държавата, пренасочване на средства към обръчи от фирми, рестрикции, свързани с трудовите договори, множество скрити данъци. Резултатът е една изключително непродуктивна икономика и спад на желанието за правене на бизнес. А това води до по-малко произведени стоки и услуги и по-малко възможности за потребителите да купуват стоки и услуги в комбинация с непрекъснато печатане на пари. Така се влиза в омагьосан кръг".

Резултатът е тежка поляризация и изключително съсредоточаване на покупателната способност върху шепа хора от политическите кръгове, каза Сиркаров. 

Надеждите са тези страни да се реформират, добави събеседникът. "За съжаление се наблюдава замаскиране на политиките до настоящия момент и идеи, свързани със заместване на импортната икономика с реиндустриализация, което води до още по-тежка ситуация за гражданите, защото вносът на стоки е един от спасителните пояси, за да се сдобият със стоки, от които имат нужда, макар и на много високи цени".

Трябва да внимаваме, защото подобен протекционизъм и фалшив национализъм, може до доведе и в България до тежки последствия, предупреди Сиркаров. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие