В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарите през 2017 ще очакват сблъсъка на Тръмп с Фед

Георги Вулджев във В развитие, 23.12.2016

Георги Вулджев, икономист, ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Вулджев, икономист, ЕКИП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 водеща на пазарите ще бъде американската икономика и всички инвестиции, свързани с нея ще бъдат за предпочитане. Това каза икономистът Георги Вулджев от ЕКИП, в предаването В развитие на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Ще има лека корекция на пазарите в началото на 2017, след като Фед реши да вдигнат лихвите. Пазарите изпаднаха в еуфория след избора на Тръмп. Трябва да се отбележи, че пазарът е изпадал в подобни еуфории и преди. В повечето случаи нещата се обръщат. Винаги има свръхоптимизъм преди встъпването в длъжност на президентите, защото в предизборните кампании се обещават неща, които са трудно изпълними". 

От гледна точка на фискалната политика още не е ясно как ще се осъществи едновременно съкращаване на данъците и повишаване на публичните разходи, каза гостът. По думите му се очаква да бъде въведен пакет от стимули през следващата година, но това вероятно ще стане за сметка на увеличаване на дълга. Вдигането на лихвените проценти поставя Фед в ситуация на директен сблъсък с политиките на Тръмп.

Въпреки, че Европа и САЩ "тичат по различна пътеки", ефектът Тръмп може да отслаби негативното влияние на банковата криза в Европа, предрече Вулджев. Въпреки това хроничните проблеми в банковата система на Европа ще окажат "твърде негативен натиск" върху европейската банкова система, каза още гостът.

По отношение на третата и четвърта икономика по БВП - Китай и Япония - икономистът каза, че в дългосрочен план двете икономики ще се развиват по много сходен начин.  

"В Япония пазарите в последните години имат все по-малко значение. Японската централна банка започна да национализира корпоративния сектор, защото това бе единственият начин да не се удави от корпоративния дълг. Има много институции, които са фалирали и съществуват чрез централната банка. Китай върви по подобен път". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие