В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Притесненията на българина за стабилността на социалните системи спъва потреблението

Доц. Григор Сарийски във В развитие, 22.12.2016

Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разделението на българското население​ се задълбочава, но най-страшното разслоение е в областта на доходите. Само за една година хората, застрашени от бедност са нараснали с 80 хил. души. Това е една от причините хората да бъдат до такава степен настроени песимистично и да внасят парите си в банки. Хората се притесняват заради проблемите със социалните системи и здравеопазването. Това е притеснението, което спира хората да влизат в магазините и да задвижват оборотите. Това е, заради което бизнесът страда. Това каза доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Не трябва да забравяме, че доста инвеститори и експерти още си спомнят неблагоприятната ситуация от 2008 година и за това не можем да очакваме, че ръстовете на БФБ ще бъдат същите. Разликата е, че сега инвеститорите са доста по-предпазливи", коментира паралела с днешните настроения на пазара и бичите трендове в началото на века Сарийски.  

"Повечето рискове, релеватни към българската икономика са политически. Големият риск е какво ще предприеме новото Народно събрание, защото става дума за ново прекрояване на политическия хоризонт", каза още гостът. По думите му трябва да очакваме промяна на структурата на публичните разходи, може би и промяна на дълговата експозиция.

"Не се знае каква част от настоящите политики ще оцелеят при прекрояването на парламента".

Ще бъде ли "гонена" ниската част от сивия сектор, както и преди, докато проблемите на високите нива не само остават, но и се задълбочават? Защо мерките, които се предприемат за преодоляване на проблема с липсата на кадри не водят до устойчиво решение и защо няма мерки за незабавен ефект? Ще намалее ли конкурентоспособността на българската икономика с повишаването на цената на труда? Трябва ли всички системно значими предприятия, включително и енергийните, да бъдат задължени със закон периодично да публикуват отчети, за да се постигне прозрачност, дори и да не са листнати на борсата?

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие