В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Каква беше 2016 за финансовите пазари

Преслав Райков, пазарен анализатор, Гено Тонев, портфолио мениджър, В развитие, 22.12.2016

Преслав Райков, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Преслав Райков, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016 бе силно динамична година за финансовите пазари. Обзор на ключовите събития през годината направи пазарният анализатор Преслав Райков в предаването "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. Анализ на представянето на БФБ през 2016 направи и Гено Тонев, портфолио мениджър в УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Американските индекси записаха сериозен ръст през 2016, който се дължи основно на разхлабена монетарна политика, докато европейските индекси започнаха годината със спадове. Пазарите в Европа бяха задвижвани главно от политически събития, сред които Brexit и изборите в редица страни, коментира той. 

Европейските акции не се представиха толкова позитивно, особено в финансовия и банковия сектор. Проблемите, които наблюдавахме в европейския банков сектор, са свързани с факта, че банките в Европа не са толкова добре капитализирани и не изчистиха навреме лошите си експозиции. 

"Европейските банки обаче се подготвиха и са в крак със сегашните регулации, което отваря пътя да бъдат добре капитализирани до 1 година. Секторът се подготвя за голям ръст и е добра възможност за инвестиция", прогнозира пазарният анализатор. 

Първият ETF, базиран върху SOFIX, ще продължи да бъде фактор на пазара, коментира от своя страна Гено Тонев. В по-широк план капиталовият пазар в България ще се влияе от случващото се по света, отбеляза той. В микроплан с подобрените резултати на доста публични компании може да се отвори възможност за някои от по-рядко търгуваните компании да станат обект на търгови предложения от своите мажоритарни собственици, посочи Тонев. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие