В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Италия - най-предпочитана от българите дестинация за закупуване на автомобили

Цветелина Цанева във В развитие, 22.12.2016

Цветелина Цанева, изп. директор на Асоциация на вносителите на автомобили (АВА). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветелина Цанева, изп. директор на Асоциация на вносителите на автомобили (АВА). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всяка година с около 10% се увеличава процентът на закупените употребявани автомобили в България. Очакванията са през 2016 закупените автомобили да бъдат около 300 хиляди. Миналата година употребяваните коли бяха 268 хил. Наблюдавайки ръстът за полугодието на 2016 се очаква ръстът за годината да бъде около 10%. ​Това каза Цветелина Цанева, изп. директор на Асоциация на вносителите на автомобили (АВА), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Около влизането на България в ЕС имаше тенденция на всеки 5 употребявани автомобили да има продаден 1 нов. Сега съотношението е 1 към 10, защото употребяваните автомобили винаги са били по-достъпни".

Цената на употребявания автомобил пада с около 30% в сравнение с новия, каза още Цанева. "Като цяло автопаркът в България е доста стар - над 60% от автомобилите са над 20 годишни, а над 70% - над 15 годишни".

Най-много се купуват автомобили от Италия - 80%. След това се нареждат автомобилите от Австрия, Германия и Швейцария, но в Германия и Австрия конкуренцията от търговци - купувачи от Източна Европа е много голяма и има надиграване с цените, а и хората още не са се отърсили от сянката на кризата и не сменят толкова често автомобилите си, обясни изпълнителният директор на АВА.

Кои марки се търсят най-много в България и на какви цени? Внасят ли се крадени автомобили?  Какви промени трябва да се въведат в законодателната и данъчната политика, за да се стимулира секторът? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие