В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Има ли риск от политическо насилие в България

Доц. Антоний Гълъбов във В развитие, 22.12.2016

България. снимка: Velko Angelov/Bloomberg News България. снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

Онова, което изглежда предвидим риск за България през 2017, е невъзможността за съставяне на мнозинство в следващото Народно събрание, но онова, което ме притеснява, са рисковете от политическо насилие и от миграционна вълна.  Това каза политологът доц. Антоний Гълъбов, преподавател в Нов български университет, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Това са рискове, които могат да повлияят много силно в средносрочен план върху възможностите за постигане на успех.

В понятието политическо насилие се включва широка гама от актове, включително опити за симулиране на граждански сблъсъци и атентати, обясни доцент Гълъбов. "Това е малко вероятно, но не и изключено в следващите месеци". 

"Българското общество е много дълбоко фрагментирано и от 2009 година насам България няма парламент, който да е завършил мандата си. Не очаквам да произведем по-различен парламент през 2017. Притеснителното е, че линиите на обединение на българското общество са все по-малко. Имаме много труден период за преминаване. Трябва да се търсят нови линии на солидарност". 

Как може да се тълкува очевидната липса на приемственост в президентската институция? Наблюдава ли се радикализиране на политическите процеси? Как и до каква степен трябва да се промени избирателната система в България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие