В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Енергийните предприятия трябва да бъдат листвани на фондовата борса

Емил Горанов, енергиен експерт, във В развитие, 22.12.2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Пагубни за българската енергийна политика са проектите, свързани със санирането и плановете за възобновяване на проекта "Белене". Това са двете основни опасности, които могат да бъдат избегнати, но е малко вероятно това да се случи. Това каза енергийният експерт Емил Горанов в предаването "в развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Енергийната политика, която се провежда в момента, е до голяма степен много негативна. Имам предвид парите, които се наливат за енергийна ефективност. Никъде по света безвъзмездно не се извършват такива дейности, като по равно се субсидират бедни и богати"

Подновяването на плановете за строеж на атомната централа в Белене събеседникът определи като "удар обратно" за България. 

"Трябва ли, за да не загубиш 2 млрд. евро, да загубиш 20 млрд. евро?", попита Горанов. "Това трябва да се прекрати и да се знае, че не е лъжица за нашата уста и е вредно за страната".

Другото, което има слаба вероятност да стане, но би имало изключително позитивен ефект върху българската енергетика, е енергийните предприятия да излязат на фондовата борса, каза още Горанов. "Това ще ги направи прозрачни и публични". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие