В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Путин и Ердоган - две страни на една и съща монета?

Емил Джасим и Стоян Панчев във В развитие, 21.12.2016

Анкара. 20.12.2016. Снимка: Bloomberg Анкара. 20.12.2016. Снимка: Bloomberg

Трябва да бъдем много внимателни с историческите паралели на фона на убийството на руския посланик в Турция. Това каза историкът Емил Джасим в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"Двамата днешни лидери на Турция и Русия очевидно са изключително прагматични и не биха използвали подобен тип сантименти в противопоставянето сега. Преди една година ситуацията бе съвършено различна. Днес няма противоборство. Двамата лидери имат много сходен модел на управление. Използват религиозната карта по много сходен начин. Те са две страни на една и съща монета - монетата на диктатурата".

"Пред Турция стои едни огромен въпрос и той е свързан с битката с кюрдското малцинство", каза от своя страна в коментара си по телефона за ситуацията в Турция икономистът Стоян Панчев от Българското либертарианско общество. 

"Трябва да се има предвид и, че атентаторът, убил руския посланик, е бил функциониращ или бивш полицай. Това се свързва факта, че Ердоган на практика ислямизира турската полиция", каза Панчев.

"Няма как да не се притесняваме за бъдещето, но е много важно дали Западът ще намери достатъчно силни лидери, които да не позволят на Ердоган и Путин да се държат хулигански", каза Джасим.

Относно отражението на кризисната ситуация върху България Емил Джасим каза, че се "притеснява" дали българското правителство, независимо кое е то, "ще бъде способно да отстоява ясно и категорично българските интереси, като член на ЕС. "Дали може да реши да използва правото ни на вето? Дали сме способни на това? Това са въпроси, свързани с членството на Турция в ЕС и са от изключителна важност за България".

Как успя да се промени и капсулира Истанбул? Какво е новото лице и мащаба на шиитско-сунитското противоборство?

Вижте целия коментар:

Последни новини
Още от В развитие