В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

От тръмпономиката ще спечелят и страните от ЦИЕ

Петер Брециншек, главен анализатор на Raiffeisen Research, В развитие, 21.12.2016

Главният анализатор за Reiffeisen Reasearch Петер Бренцишек Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Главният анализатор за Reiffeisen Reasearch Петер Бренцишек Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският износно ориентиран бизнес също ще спечели от напредъка на щатската икономика. Делът на износа спрямо БВП е сравнително голям, особено в страните от Централна и Източна. Това означава, че износът ще играе водеща роля през 2017. Това заяви главният анализатор на Raiffeisen Research Петер Брециншек в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. 

Поради тази причина коригирахме прогнозата си за растежа на еврозоната от 1,6% за 2017 до 2,4%, каза Брециншек. Същевременно нашето допускане за реалния растеж на БВП на страните от Централна Европа е 3% в реално изражение. А за държавите от Югоизточна Европа прогнозата ни е малко над това ниво от 3%, добави той. 

За нас има две истории през 2017, които да имат голямо въздействие върху финансовите пазари. На първо място е новата икономическа програма в САЩ на Доналд Тръмп и второ – възраждането на инфлационните темпове по света, каза Брециншек. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие