В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Bloomberg прогнозира само две повишения през 2017

Карл Рикадона, главен икономист за САЩ на Bloomberg Intelligence, В развитие, 21.12.2016

Главният икономист за САЩ на Bloomberg Intelligence Карл Рикадона Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Главният икономист за САЩ на Bloomberg Intelligence Карл Рикадона Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Насрещните ветрове, които духат срещу щатската икономика ще направят трудно за Фед да се придържи към заявените три повишения. Това заяви главният икономист за САЩ Карл Рикадона в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. Поради тази причина в Bloomberg прогнозираме, че Фед ще повиши лихвите два пъти през 2017 - един път през юни и още веднъж - отното през декември, допълни той. 

По думите му силният долар ще удари американските износители и това ще забави щатската икономика. А по-силният долар вреди на износa, обезсърчава и някои вътрешни активности, след като вътрешните индустрии се изправят срещу конкуренцията от по-евтин внос, а и прави щатските служители много по-скъпи. Така че, когато доларът поскъпва, това де факто означава затягане от страна на ФЕД, а пазарът ще свърши част от работата вместо ФЕД, поясни Рикадона. 

Според главния икономист за САЩ в Bloomberg Intelligence, банковият и застрахователен сектори в САЩще спечелят от повишаването на лихвите от Фед. Все пак, ако лихвите нанесат удар по продажбите на нови жилища, а и по продажбите на стари жилища, това би могло да отклони евентуалните купувачи към пазара на жилища под наем, така че ако Фед повиши лихвите, това ще е добра новина за частните и корпоративни наемодатели, каза Рикадона. 

Вижте повече!

 

 

Последни новини
Още от В развитие