В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Задаващото се правителство ще бъде кабинет на споделената политическа безотговорност

Стойчо Стойчев и Ангел Марчев във В развитие, 20.12.2016

Стойчо Стойчев и Ангел Марчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стойчо Стойчев и Ангел Марчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За страната в момента е по-добре да има нови избори. "Това е така, защото правителството, което се задава в рамките на този парламент, се очертава да бъде правителство на споделената политическа безотговорност. Ако погледнем утвърдените демокрации, където има пропорционално представителство, това е нещо нормално. Но в българския контекст такива правителства винаги приключват зле.“ Това заяви политологът и преподавател в Софийския университет Стойчо Стойчев в предаването „В развитие“ с водещ Димитър Вучев. В студиото на Bloomberg TV Bulgaria гостува също икономистът и преподавател в УНСС Ангел Марчев. Двамата експерти коментираха разклатената политическа ситуация у нас. Стоев и Марчев също така анализираха наболели геополитически въпроси като ситуацията в южната ни съседка след покушението срещу руския посланик в Анкара и вчерашния атентат в Берлин.

„От гледна точка на ГЕРБ няма печеливш ход, тъй като когато икономически нещата стояха много добре, те по политически причини създадоха криза, което беше голяма грешка. Колкото повече избори има, тъй като смятам, че е възможно и следващите такива да не са успешни, толкова по-голяма неопределеност има за икономиката. Колкото по-неопределена е системата, толкова по-малко инвестиции ще се привлекат“ заяви от своя страна Ангел Марчев.

„Не мисля, че става въпрос за атентат, който цели да накърни двустранните отношения между Русия и Турция, по скоро това е акт срещу руската намеса в Сирия. Знаете, че в района на Алепо, където руската авиация е ангажирана с мащабна операция, има множество протурски и умерено ислямистки сили, от чиито среди идва и вчерашният атентатор“, коментира Стойчев. 

„Доверието на инвеститорите (в Турция – бел.ред.) ще падне, малко по-несигурно ще стане там, не че положението там досега бе розово. Ще се случи дестабилизация на целия регион, надявам се на юг от Турция, като това трябва да се отрази на цените на горивата. Но засега само турската лира е реагирала“, анализира икономическия аспект на вчерашния инцидент Ангел Марчев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие