В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Въпреки убийството на руския посланик, Турски поток задължително ще има

Атанас Тасев, енергиен експерт, В развитие, 20.12.2016

Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Клиент зарежда на бензиностанция Exxon. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

По „Турски поток“ се работи активно, поне по едната тръба. Защото строителството на тръбата е пряко свързано с категоричното заявление на „Газпромекспорт“, че от 2019 спира транзита на руски газ през Украйна. Следователно „Турски поток“ 1 е задължително да го има. Това заяви в предаването „В развитие“ с водещ Димитър Вучев енергийният експерт Атанас Тасев. В пряка връзка със студиото той коментира икономическите взаимоотношения между двете държави в светлината на вчерашния инцидент.

„Този инцидент (убийството на руският посланик в Анкара) е много тежък от дипломатическа гледна точка, това означава отзоваване на цялото посолство и прекратяване на дипломатическите отношения. Когато една държава не може да гарантира сигурността на посолството на друга държава, то тя не заслужава да влиза в сферата на взаимоотношения“, заяви още енергийният експерт.

„За да можем да разберем какво се случва, трябва да се върнем една година назад, към казуса с „Овергаз“ и “Аксел холдинг“ на територията на Турция. „Газпром“ има стратегия да печели и на входа, и на изхода на тръбата, поради което има участие в продажбите на газ. В дадения случай „Аксел холдинг“ има около 5 млрд. куб. метра газ от общо 28 млрд. куб. метра, които пристигат от Русия. Това не е толкова много, но все пак е значителен дял. Тук е намесена геополитиката. След преврата започва постепенно изваждане от големия бизнес на съдружниците, приятелите и последователите на Гюлен. С декрет 674 на президента този холдинг се одържавява, така че това не касае пряко отношенията на „Газпром“ с турската страна“, смята Тасев.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие