В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Фондът на фондовете се включва в дялoвото финансиране

Валери Белчев, изпълнителен директор на ФМФИБ, В развитие, 20.12.2016

Валери Белчев, изпълнителен директор на ФМФИБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валери Белчев, изпълнителен директор на ФМФИБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общата сума, която Фондът на фондовете предвижда да управлява в период до 2020 е в размер на 606 млн. евро. Ако бъде изпълнена програмата, може да се достигне до инвестиции на стойност от около 1,5 млрд. евро. Това коментира изпълнителният директор на ФМФИБ Валери Белчев в предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му предварителните оценки показват, че търсенето на дялови инвестиции в България на годишна база е 240 млн. евро. Фондът на фондове разполага с 150 млн. евро, които като темп на усвояване ще предоставят на пазара 30 млн. евро годишно. 

Белчев коментира още ефекта от управлението на средствата на Фонда. "Ако инвестираме в стартиращи компании, рискът е толкова голям, че сме склонни да стимулираме пазара като предоставим до 90% от ресурса. В същото време, когато предоставяме гаранция, тогава изискването за ефект на лостовете може да е 4:1 или 5:1. При финансиране на проекти в градска среда, таргетът е между 30-50%", каза той.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие