В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Веригите диктуват какво качество земеделска продукция да се продава на пазара

Доц. Божидар Иванов във В развитие, 16.12.2016

Доц. Божидар Иванов, Институт по аграрна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Божидар Иванов, Институт по аграрна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Веригата на стойността на земеделието в България не функционира по оптимален начин. Това каза доц. Божидар Иванов, Институт по аграрна икономика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. "Няма добра организация на земеделските производители, те са малки и разпокъсани, за да отговарят на претенциите на големите вериги и на преработвателните предприятия".  

"Големият проблем е че съществува ценова асиметрия и за период от 4 години, 2012-2015, цените на млякото са се понижили на месечна база с 3%, а цените на млечните продукти са се повишили с около 14%. Това изкривяване има своите причини и те не се дължат основно на нелоялни практики, а и на отпечатъка на останалите разходи, които имат отпечатък върху крайната цена на земеделските продукти".

Търговските вериги диктуват какво качество земеделска продукция да се продава на пазара, заяви гостът. "В България голяма част от реализацията и консумацията минава през веригите". 

2016 бе сравнително добра за някои сектори на българското земеделие по отношение на реколтата, но неблагоприятна по отношеине на цените. Годината бе рекордна по отношение на добивите, което до известна степен постигна паритет на приходите, каза Иванов. 

"За млекопроизводителите годината бе трудна, но завършва оптимистично, защото цените се стабилизираха".

Очаква се, че 2017 ще бъде малко по-добра година по отношение на цените. 50% от брутната продукция в земеделието идва от зърнопроизводство и маслодайни култури. Очаква се цените да бъдат малко по-високи в сравнение с 2016, на база на цикличността в икономиката, обясни доц. Иванов. "По-добра се очаква да бъде и при млечните продукти".

Плашат ли се българските земеделски производители от договорите за свободна търговия? Как се отразява подкрепата на евросредствата върху бранша? Кое е по-важно за фермерите - повишаване на цената или минимализиране на риска? Какви са предимствата на оранжерийното производство?

Вижте целия коментар:

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие