В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

На какво се дължат увеличените емисии на метан в атмосферата

Нона Караджова във В развитие, 16.12.2016

Нона Караджова, бивш министър на околната среда и водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Нона Караджова, бивш министър на околната среда и водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двата основни източника на метан, който е парников газ, са селското стопанство и отпадъците. И в световен мащаб, и в нашата страна тези фактори са на второ и трето място след енергетиката, която създава около 70% от всички парникови газове. Това заяви Нона Караджова, бивш министър на околната среда и водите, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

„За мен няма изненада в данните за нарастване на емисиите на метан, имайки предвид кои са източниците“, допълни Караджова. „За последните три десетилетия потреблението на ресурси в целия свят в нарастнало с 50%, докато населението се е увеличило много по-малко. Отчитайки тенденцията страните от Третия свят да се опитват да догонят развитите страни, се очаква тази тенденция рязко да нарастне“, добавя още тя.

„Парижкото споразумение представлява една голяма крачка напред, тъй като знаете, САЩ, Китай и други страни не желаеха да се обвържат със споразумение, което да има правна сила. Но след дълги години дипломация и преговори това се случи“.

България стои добре по отношение на политиката си по климата, смята бившият екоминистър: „В плана за изменение на климата, националната стратегия до 2020, ние стоим добре. Направи се констатацията, че България е преизпълнила задълженията си за изминалия период. Но при все това политиките на местно ниво нямат голямо влияние върху климата, тъй като Глобалното затопляне е глобален проблем и изисква колективни усилия на международната общност“.

„Безспорно през зимния сезон огромна част от замърсяването идва от отоплението на твърдо гориво, което предизвиква появата на фини прахови частици, а транспортът се явява константен замърсител, независимо от сезона".

Срещу България и още няколко страни е тръгнала процедура от ЕС, но вярвам, че при наличие на воля, проблемът може да бъде решен“, категорична е Караджова.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие