В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Разходите за образование нарастват, но ефектът не се забелязва

Зорница Славова, икономист в ИПИ, В развитие, 15.12.2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

От 2008 до 2015 разходите за образование са се увеличили с 43% до 940 млн лв. През 2015 те достигат 3,1 млрд. лв., което като процент от публичните разходи почти не се променя за разглеждания период. Проблемът е, че въпреки реформата, която беше направена преди 7-8 години, не се забелязват никакви резултати – нито в средното, нито във висшето образование. Доказателство за това са изследването PISA и резултатите от рейтинговата система за висшите учебни заведения. Това коментира икономистът от Института за пазарна икономика Зорница Славова в ефира на "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея за да се реши проблемът на системата, образованието трябва да се обвърже с кариерното ориентиране и придобиването на практически умения. 

"Предстои да се въведат някои добри практики в България, но те все още не напредват – едната е дуалното образование, а другата - увеличаването на дела на субсидията за университетите, която зависи от реализацията на студентите. В момента тя е 12,8%, а до 2020 трябва да достигне 60%", посочи Славова. 

"При нас рейтинговата система показва, че една трета от студентите карат стаж по време на образованието си, което е страшно малко, като се има предвид, че често става дума за едномесечни стажове, а в някои случаи се минава само с бележка", каза още тя.

Вижте целия разговор:

 

 

Последни новини
Още от В развитие