В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ОНД съществува само на книга

Огнян Минчев, политолог, В развитие, 15.12.2016

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Русия винаги е съумявала да комбинира крайната бедност на територията на огромната страна и свръхконцентрацията на ресурси във външна експанзия, която винаги се е разглеждала като предпоставка за стабилизиране политически режими и на социалната обстановка в самата Русия. Това каза политологът Огнян Минчев в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. Експертът коментира преходът от централизирана към пазарна икономика 25 години след разпадането на СССР.

С толкова ограничен икономически потенциал (около 13% от националния доход на САЩ е националният доход на Русия) Русия постига изключително амбициозни военни и политически задачи, каза още Минчев. 

"ОНД съществува само на книга. Не се оказа ефективен формат и независимо от провежданите срещи резултатите от сътрудничеството не бяха особено убедителни. За това Путин трябваше да създаде нови институции за сътрудничество за интеграция като митнически съюз, съюз за обща отбрана и т.н.".

Украйна през последните години бе една от бившите съветски републики, които най-активно се стремяха към европейска интеграция и именно този факт стои в дъното на кризата между Украйна и Русия, обясни гостът.

До колко е осъществима прогнозата на Горбачов, че е възможно формирането на междудържавен съюз, подобен на Съветския съюз?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие