В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската лира поскъпва слабо спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, В развитие, 14.12.2016

Изпълнителният продуцент на Blooomberg в Истанбул Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Изпълнителният продуцент на Blooomberg в Истанбул Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички погледи днес са насочени към Фед, като е почти сигурно, че ще повиши лихвените проценти. Турската лира поскъпва съвсем слабо спрямо долара и е най-добре представящата се сред валутите на развиващите се пазари, макар и при слаба търговия. Това каза в своя пазарен коментар изпълнителният продуцент на Blooomberg в Истанбул Симин Демокан в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Индексът Borsa Istanbul се понижава в синхрон с повечето европейски пазари на акции. Доходността по турските 2- и 10-годишни облигации се понижава за втори пореден ден.

Неуспешният преврат през юли оказа негативно влияние на икономиката. Турската икономика се е свила с 1,8% на годишна база през третото тримесечие. Допитванията на Bloomberg сочеха очаквания за ръст от 0,3%, така че резултатът е много по-слаб от очакванията. Наблюдава се срив във вътрешното потребление и инвестициите.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие