В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще продължи ли и през 2017 бурният ръст на IT индустрията

Любомир Стойчев, управляващ съдружник в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., В развитие, 14.12.2016

Любомир Стойчев, управляващ съдружник в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Стойчев, управляващ съдружник в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Общите приходи на IT индустрията са 10-11% спрямо БВП. През 2016 и 2017 очакваме нещата да бъдат много позитивни в тази посока, като 2 от 13-те икономически сектора дърпат много силно напред – софтуерната индустрия и контактните центрове. Това обяви Любомир Стойчев, управляващ съдружник в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., в предаването "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

През 2011 заетите в IT индустрията са били 55,4 хил. души, а през 2015 - 70,4 хил. "Очакваме през 2016 да се забави откриването на работни места, но по всяка вероятност цифрите ще ни опровергаят", каза той.

Според Стойчев, за да оцелее и да бъде конкурентоспособен, бизнесът трябва да инвестира в дигитализация. Той подчерта, че нивото на технологична основа в България е много ниско и тя е на последните места в Европа по редица показатели.

По думите му са необходими повече инвестиции в хардуер и софтуер, а след това трябва да се фокусираме върху услугите, защото те имат сериозна перспектива за растеж. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие