В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще има ли Европа унифицирано данъчно облагане

Милен Райков във В развитие, 14.12.2016

Милен Райков, съдружник „Данъци“ в EY България, Македония, Албания и Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Райков, съдружник „Данъци“ в EY България, Македония, Албания и Косово. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Говоренето за ниски корпоративни данъци в Европа ще продължи. Не е толкова трудно една държава да си позволи ниска корпоративна ставка. Тенденцията е все по-голяма тежест да се прехвърля върху косвените данъци. Това каза Милен Райков, съдружник „Данъци“ в EY България, Македония, Албания и Косово, в предаването "В развитие" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

Идеята за хармонизиране на данъчната основа се завърна в ЕС, но "официалното прессъобщение на ЕК по отношение на корпоративната ставка гласи - няма да пипаме ставките", каза Райков.

По думите на госта през 2011, когато за пръв път се заговори за хармонизиране на данъците в ЕС, проектът е определен, като твърде амбициозен и бе изоставен, но "сега под шапката на тенденцията за борба срещу агресивно данъчно планиране" се завръща отново. Трябва, обаче да се знае, че за да се постигне, каквото и да е решение в областта на данъците, е нужно "пълно единодушие и е от ключово значение всички да играят заедно", подчерта Райков. 

"Корпоративното облагане винаги е било оставяно в суверенитета на националните държави, които ревниво са подхождали към всички опити да се унифицира". 

Двете проектодирективи визират хармонизиране на основата за данъчно облагане, т.е, правилата, по които се определя облагаемата печалба да са еднакви, и второ - консолидиране на основата за облагане за данъчни цели, което ще бъде по-трудно, каза данъчният експерт. "При определянето на формулата ще бъде големият спор. Възможно е малките камъчета да обърнат колата".

Дали България се е възползвала от агресивното данъчно планиране? Какви са паралелите между ДДС и корпоративното облагане в рамките на ЕС? Какви са шансовете в ЕС да има единна данъчна ставка?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие