В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Фед и ЕЦБ не действат толкова различно, колкото повечето си мислят

Коментар на Владимир Сиркаров, В развитие, 14.12.2016

Банкноти от по 10 долара и 10 евро. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от по 10 долара и 10 евро. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

От близо година инфлацията и безработицата в САЩ се представят добре, което създава предпоставки за повишение на лихвите. Въпросът е обаче защо чак сега. Според Пол-Мартин Фос, анализатор в Carl Menger Institute, основната причина трябва да се търси в сигналите от ЕЦБ. Всъщност Фед и ЕЦБ  не действат толкова различно, колкото повечето си мислят. Това каза пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в ефира на "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Фос Фед ще повиши лихвите през декември именно защото бе поставена на масата темата за евентуалното излизане от програмата за количествени улеснения от страна на ЕЦБ.

Анализаторът говори за няколко сценария на взаимодействие между четирите основни централни банки - Федералния резерв, Европейската централна банка, Английската централна банка и Японската централна банка. 

Единият от тях е затягане на паричната политика от всички четири, другият е АЦБ и ЯЦБ да изчакат евентуалните ефекти от затягането на политиката от другите две централни банки и евентуално след това да предприемат действия, а третата възможност е Фед и ЕЦБ да затегнат политиката, АЦБ да изчака, а ЯЦБ да усили паричната експанзия.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие