В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България с риск да организира слабо председателство на ЕС

Подготовката е много изостанала, смята директорът на НДК Мирослав Боршош

Мъж снима човек с европейското знаме Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Мъж снима човек с европейското знаме Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

През 6-те месеца, в които България ще председателства ЕС, можем да свършим много повече работа за страната си, отколкото за 11-те години членство. Това казва в интервю директорът на НДК Мирослав Боршош, цитиран от Investor.bg

Според него обаче има риск заради темповете на подготовка да домакинстваме едно слабо и неадекватно подготвено председателство. „И страната ни ще пропусне ярка възможност да се превърне в една от държавите, които определят дневния ред на важните решения в Европа“, казва той.

По повод предстоящия ремонт на сградата той коментира, че екипът на НДК от година и половина много концентрирано работи върху това адекватно да посрещне председателството, но по думите му „подобен голям ремонт не може да започне просто така“.

„Екипът на НДК не гледа само собствената си къща. Ние сме част от цялостната подготовка за председателството и какво, ако ние сме готови, а останалото не е“, коментира той. И изтъква, че за НДК са отпуснати 17 млн. лв. от необходимите 35 млн. лв. за ремонта. „Ако не получим останалото финансиране до февруари, и при нас ще стане пагубно забавяне. Ако ги получим, ние с големи усилия ще влезем в сроковете“, смята той. 

„Но останалата част от подготовката е много изостанала. Обяснението затова е просто - отпадането на Великобритания от календара на председателстващите страни и изтеглянето на нашето домакинство с 6 месеца напред. При една добра свръхорганизация можем да се справим“, препоръчва директорът на НДК.

Според него плановете за подготовка могат  да бъдат осуетени от политическата криза в държавата, но не бива да го допускаме.

Мирослав Боршош казва още, че при ремонта на НДК засега не се планира обновяване на  зала 1. НДК не е ремонтиран от завършването му през 1981 г., а частични ремонти през годините с некачествени материали допълнително са влошили състоянието на двореца.

Сегашната зала 3 ще стане модерна пленарна зала, в която ще се провеждат заседанията на председателството. От южната страна на НДК ще бъде обособен официален вход по подобие на този в Брюксел.

Повече по темата за председателството на България на ЕС и рисковете пред него можете да видите от изказването на Любомир Иванов, ръководител на Националния център за подготовка на председателството на България на ЕС, в предаването В развитие.

Последни новини
Още от В развитие