В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Как LAUNCHub Ventures ще разпредели набраните 18 млн. евро за рисково финансиране

Станислав Сираков, партньор в LAUNCHub Ventures, В развитие, 13.12.2016

Станислав Сираков, партньор в LAUNCHHub Ventures. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Станислав Сираков, партньор в LAUNCHHub Ventures. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Базираната в София компания за рисково финансиране LAUNCHub привлече 18 млн. евро във втория си фонд. 15 млн. евро са от Европейския инвестиционен фонд, а 3 млн. - от дребни частни инвеститори. Фондът предвижда да инвестира в нови компании, а една част от средствата ще бъдат заделени като резерв, за да продължи да подкрепя най-добре представящите се компании. Това коментира Станислав Сираков, партньор в LAUNCHub Ventures, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Средната инвестиция в компания е между 300 и 700 хил. евро, като той обясни, че най-голяма е нуждата от финансиране между 100 и 200 хил. евро и над 1,5 млн.евро.

Сираков уточни, че голяма част от дребните инвеститори са основатели на компании в софтуерната и ИТ индустрия. "Много от тях са ни помагали да вземем решение като инвеститор относно дадена технология и компания. За нас беше логична стъпка да ги привлечем във фонда".

Сираков изрази очаквания през следващите 12-18 месеца процесът на продажба на успешни компании на външни инвеститори да се ускори и да видим 10-15 екзита. "Една част от тях ще са локални играчи, а други ще са по-глобални, които ще навлязат на нашия пазар", уточни той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие