В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Вотът в Румъния беше наказателен

Мартина Ганчева от Bulgaria ON AIR, В развитие, 12.12.2016

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Социалдемократите спечелиха категорична победа на вчерашните избори в Румъния, като получиха около 46% от подкрепата на избирателите. На второ място се нареждат националлибералите, но с доста по-малко гласове – 20 на сто. Приятна изненада е третото място, което е за новата партия Съюз за спасение на Румъния - малко над 8%. Очертава се 6 партии да влязат в състава на новия парламент. Това коментира Мартина Ганчева от Bulgaria ON AIR, която проследи на място изборния ден в северната ни съседка, в ефира на "В развитие" с Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й резултатите са изненадващи, тъй като социалдемократите се връщат на власт след огромна вълна на разочарования и обвинения в корупция. 

"Най-интересният момент е кой ще е новият премиер. Има две възможности – лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, който обаче има условна присъда за изборни нарушения. Другата възможност е досегашният премиер технократ Дачиан Чолош, но при всяка ситуация се очертава сложен момент за Румъния, тъй като ще имаме ляво-центристко правителство, най-вероятно президент либерал, а може би и премиер с подобна ориентация, а това означава едни трудни дебати и трудни закони в Румъния.  

Ганчева определи вота в Румъния като наказателен, тъй като румънците са доста разочаровани от ситуацията в страната. Тя допълни, че избирателната активност е била ниска - около 38% - и основно е гласувал възрастният електорат.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие