В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо българите се страхуват да започнат собствен бизнес

Доц. Десислава Йорданова, преподавател в СУ, В развитие, 09.12.2016

Доц. Десислава Йорданова, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Десислава Йорданова, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българите са по-неуверени да започнат собствен бизнес в сравнение с хората от другите страни, сочи седмият годишен доклад по предприемачество на AMWAY. Една част от причините за това са свързани с липса на предприемачески умения у българите и ниския достъп до ресурси. Друг проблем се оказва средата, както и фактът, че през последните години в обществото има множество негативни примери на предприемачи, които са успели, защото не са спазвали правилата. Това коментира доц. Десислава Йорданова, преподавател в Софийския университет и академичен съветник на проучването на AMWAY за предприемачеството, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя цитира резултатите от изследването, според което 59% от респондентите в България са изразили позитивни нагласи към предприемачеството, което е значително по-малко спрямо средното за Европа - 74%, и за света - 77%. Показателят бележи ръст с 5% спрямо миналата година, като най-позитивни са нагласите на хората с висше образование и във възрастовата група от 35 до 49 години. 

Процентът на хората, които могат да се представят, че стартират собствен бизнес, у нас е 24%, за ЕС средно е 39%, а за света - 43%.

"Най-голям интерес за започване на бизнес има в секторите услуги и търговия, тъй като там е необходим най-малък начален капитал", допълни Йорданова. Основните мотиви за развитие на предприемачество в България са на първо място желание за независимост от работодателя, на следващо - за реализиране на допълнителен доход и на трето – за самореализация.  

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие