В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Свидетели сме на един мним Brexit

Румен Чолаков във В развитие, 09.12.2016

Румен Чолаков, юристът, председател на Millenium Club. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Румен Чолаков, юристът, председател на Millenium Club. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което виждаме е един мним Brexit - на този етап няма никакви преговори. Как ще протекат те ще е това, което ще определи и бъдещето на Тереза Мей и на консервативната партия, защото Brexit ще бъде помнен поколения наред. ​Това каза в директно включване от Лондон юристът Румен Чолаков, председател на Millenium Club, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

"Все още нямаме конкретна представа за стратегията на Тереза Мей за напускането на ЕС и тя ще продължи да мълчи по този въпрос, защото британското правителство няма стратегия".

През януари очакваме върховният съд във Великобринатия да реши дали парламентът трябва да гласува, преди да бъде изпратена нотификацията по отношение на член 50 на договора на ЕС, но "прогнозата ми е, че то ще бъде в полза на групата ищци около Джина Милър, които искат парламентът да има този глас. Това може да забави, но няма да спре Тереза Мей да изпрати тази нотификация", каза Чолаков.

По думите на събеседника първоначалната паника е преминала и освен ефектите върху британската лира за сега не се наблюдават други големи сътресения в икономиката и финансовия сектор.

"Притесненията са че от догодина големи финансови институции ще започнат да напускат страната, защото очакват по-твърд Brexit. Когато започнат реално преговорите за излизане от ЕС това затишие ще свърши и ще се видят ефектите върху британската икономика, както на микро- така и на макроикономическо ниво".   

Дали вотът в камерата на общините имаше само ПР-цели? Би ли посмяла кемерата на лордовете да гласува против вота на народа? Какви са шансовете на Шотландия да спре Brexit и каква е битката, която предстои на шотландците?  

Вижте целия коментар:

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие