В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои са основните предизвикателства пред българската икономика през 2017

Светлана Тодорова, редактор Икономика в сп. Мениджър, и Мария Габриел, зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП, В развитие, 09.12.2016

Мария Габриел, зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Габриел, зам.-председател на групата на ЕНП в ЕП. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудна, турбулентна и като цяло под знака на застой и спад ще е 2017 за икономиката на България. Това е общото опасение, което споделиха основните участници в петия национален икономически форум на сп. "Мениджър".

Образованието, недостигът на квалифицирана работна ръка и проблемите в съдебната система си остават трите основни предизвикателства пред българската икономика през следващата година. Това коментира икономическият редактор в сп. Мениджър Светлана Тодорова пред Bloomberg TV Bulgaria. 

"ЕС не трябва да допуска разделянето на блокове, защото виждаме, че с отделните политики, включително кризата с миграцията, много лесно се отива към другата крайност, а именно - държавите членки да мислят единствено за националния си интерес", коментира от своя страна зам.-председателят на групата на ЕНП в ЕП Мария Габриел. ЕС трябва да обърне внимание и на външната си политика, подчерта тя. 

Когато държавите членки са решени, те могат да действат бързо и адекватно, каза още Габриел, като даде няколко позитивни примера в тази посока. По думите ѝ само за 8 месеца е създадена Европейската агенция за гранична и брегова охрана, дефиниран е начинът, по който ще работи, и тя вече е оперативна. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от В развитие