В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Добра седмица за индекса Borsa Istanbul

Пазарен коментар на Симин Демокан, 09.12.2016

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, Bloomberg Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турската лира се понижава спрямо американския долар за втори пореден ден и в момента е 3,46 за долар, но последните 5 дни имаше повишение от около 2% и е на път да отбележи първите си седмични печалби от октомври. Това каза това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Истанбул Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки

"Седмицата беше добра и за индекса Borsa Istanbul – той се покачи с над 3%. Доходността по 10 годишните държавни облигации бележи първия си седмичен спад от 7 седмици".

В понеделник ще бъдат публикувани данните за икономическия растеж през третото тримесечие. Вече имаше забавяне през предишния тримесечен период, като темпът на растеж се понижи до 3,1% от 4,7%, каза още Демокан. "Турция се опитва да се справи с политическата несигурност, след неуспешния преврат от средата на юли и въведеното извънредно положение след него. Правителството предприема стъпки по съживяване на икономиката и подкрепа на лирата, а министър председателят обяви извънредни мерки. Той обяви създаването на фонд от 7,2 милиарда долара за подпомагане на местния бизнес, пострадал от слабата лира".

"Турската валута се е понижила с 15% спрямо долара през тази година, а от ноември насам се търгува на историческо дъно".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от В развитие