В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България не трябва да приема еврото в следващите 10 години

Проф. Ханс-Вернер Зин, бивш президент на IFO, В развитие, 08.12.2016

Проф. Ханс Вернер Зин, бивш президент на IFO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Ханс Вернер Зин, бивш президент на IFO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България не трябва да бърза с присъединяването си към еврозоната. В момента разумното решение е да се изчака в период от 10 години, за да се види какъв ще бъде развоят на този паричен експеримент. Това коментира бившият президент на Института за икономически изследвания (IFO) проф. Ханс-Вернер Зин в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му официалните лица на ЕЦБ вероятно ще решат да удължат програмата за изкупуване на активи до края на годината. Пазарите очакват понижение на цените на облигациите в Южна Европа, което ще увеличи доходността и ще направи по-трудно за страните от тази част на Европа да финансират бюджетите си, обясни той.

Проф. Зин коментира още кои страни са бенефициенти и кои - донори на програмата за количествени улеснения на ЕЦБ. "Всяка централна банка купува правителствените облигации на собствената си страна. В момента проблемът е, че страните от Източна Европа заемаха прекалено много от чужбина, за да финансират дефицита по текущата си сметка. В момента Испанската централна банка купува правителствени облигации от целия свят, което принуждава ЕЦБ и други централни банки да продължават да ги кредитират, а в крайна сметка тези пари отиват в Германия, Холандия и Люксембург", каза той.   

В този ред на мисли икономистът отбеляза, че има значителен риск за Германската, Холандската и Люксембургската централни банки. "Ако еврото претърпи крах, централните банки в Източна Европа ще фалират", посочи той, като допълни, че дълговете на останалите страни ще бъдат изтрити, а гражданите ще понесат голям част от тежестта.  

Според икономиста увеличаването на ликвидността на пазарите по време на финансовата криза през 2008 е било правилно решение. Въпреки това той подчерта, че стимулиращите мерки продължават твърде дълго, почти десетилетие, позволявайки поддържането на т.нар. "зомби банки" и "зомби клиенти", които е трябвало да фалират, за да освободят място за нови бизнеси. Резултат от подобна политика е ниският растеж и бавния икономически напредък, сподели той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие