В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕЦБ става важен играч на финансовите пазари

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 07.12.2016

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Покрай това, което се случи в Европа - след Brexit и италианския референдум - има голямо напрежение във европейската банкова система, основно в кредитните, дългови пазари. Надеждите са, че ЕЦБ ще направи така, че тази нервност да е нещо временно и контролируемо. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

Март месец трябва да свърши програмата на ЕЦБ за количествени облекчения, но очакванията са, че ще продължат още 6 - 9 месеца, каза Илиев. "Едно спиране на стимулите ще се приеме зле от пазарите – като охлаждане, в контекста на проблемите на Италия и опасността от нова дългова криза, много по-тежка от гръцката".

"ЕЦБ става важен играч на финансовите пазари. Тя изкупува практически всякакви активи. Може да промени структурата на финансовите си активи и да засили още повече влиянието си".

Какви са перспективите пред еврото и може ли да пострада доверието в него? Защо за инвеститорите евтините пари не са достатъчни, а им липсва инфлация и каква ще е вероятната реакция на ЕЦБ? 

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от В развитие