В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

БНБ: Ще работим за присъединяване на България в еврозоната

През тази година банковият сектор ще отчете най-голямата си печалба осем години след кризата

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News Снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

Присъединяването на България в еврозоната ще бъде новият акцент в работата на БНБ. Това заяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред банкерите, които се събраха снощи да отбележат професионалния си празник на Никулден, предаде Investor.bg

Управителят на БНБ  напомни, че усилията на централната банка ще продължат да са насочени към оценка на риска във финансовите институции.

Председателят на банковата асоциация Петър Андронов пожела на банкерите  да не повтарят грешките от 2014. Той сравни банкерите с алпинистите, които изкачват един от най-зловещите върхове - Анапурна, в чието подножие остават завинаги 40% от дръзналите да го покорят.

„Много хора - и от Брюксел, и отвътре, предричаха, че стрес тестовете ще бъдат Анапурна за нас. Е, ние успяхме на 100% и никой не остана в подножието“, заяви Андронов.

Банкерът предупреди колегите си за предизвикателствата, които ги очакват – „лихвена лавина, популистка лавина заради политическите избори по света и у нас, лавина от регулации“.

„Тази година банковият сектор ще отчете най-голямата си печалба осем години след кризата", коментира Петър Андронов. Той отбеляза, че тези 1,4 млрд. лева са постигнати при много по-трудни икономически условия, както и че печалбата не е разпределена поравно във всички банки.

По думите му „отново усещаме разума и силата на централната банка“. Банкерът пожела на БНБ да не отслабва регулациите и надзора над финансовите институции.

Андронов нарече финансовия министър Владислав Горанов  „пазител на стабилността на банковата система“ и  припомни, че преди една година министърът сравни изпитанията с прилива, който когато се оттегли се „виждало кой е с гащи и кой е без гащи“.

„Всички сме с гащи“, обърна се Андронов към Горанов и добави: "Макар, че на някои не са вързани добре.“

В традиционните благодарности за работата на банкерите председателят на асоциацията посочи имената в ръководството на браншовата организация, както и на Левон Хампарцумян, който в момента не е член на управителния ѝ съвет.

Да поздравят банкерите на празника дойдоха и председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, Менда Стоянова, председател на парламентарната бюджетна комисия, депутатите Петър Кънев и Румен Гечев.

„Поздравявам ви с успешния финал на две сериозни изпитания - стрес тестовете и оценката на активите, както и за това, че не се наложи държавна намеса за спасяване на банки“, каза финансовият министър Владислав Горанов и пожела на банкерите да пазят финансовата стабилност.

Председателят на КФН Карина Караиванова „благородно завидя“ и на БНБ, и на банкерите, че прегледът на активите и стрес тестовете на кредитните институции са зад гърба им и ще посрещат празниците спокойно, за разлика от застрахователите и пенсионните фондове, които в момента са под напрежение заради същия „изпит“.

Последни новини
Още от В развитие