В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Защо капитализмът е морален

Калин Манолов, Институт за свободен капитализъм „Атлас“, В развитие, 06.12.2016

Председателят на УС на Института за свободен капитализъм "Атлас" и водещ на "Видимо и невидимо" Калин Манолов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Председателят на УС на Института за свободен капитализъм "Атлас" и водещ на "Видимо и невидимо" Калин Манолов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като писател Айн Ранд снема вината от успелите и защитава правото на всеки да работи за своето лично благо и щастие. Това заяви председателят на УС на Института за свободен капитализъм "Атлас" и водещ на "Видимо и невидимо" по Bulgaria ON AIR Калин Манолов в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.  Именно това е моралният кодекс на капитализма, допълни той. 

Повечето атаки срещу капитализма са в полето на морала, просто защото икономическите атаки не хващат почва в обществото, каза Манолов. Неговият икономически успех е неоспорим, добави той. 

В своите творби Айн Ранд дава нещо като интелектуална броня на хората, които споделят нейните идеи, за да отбиват точно такива атаки, каза Манолов. Мисията на Института за свободен капитализъм "Атлас" е именно моралната защита на капитализма, допълни той. 

Основата на философията на Айн Ранд е разумът и свободата, при която най-силна е етичната част, каза Манолов. Тя фаворитизира здравия разум като начин на учене, което е много тясно свързано със знанието, че светът е такъв, какъвто е - че той обективно съществува, независимо от нашето съзнание, вмъкна той. 

Манолов говори и за предстоящото посещение на президента на Института "Айн Ранд" в САЩ д-р Ярон Брук в България. Той ще изнесе лекция пред избран кръг от бизнесмени в х-л "Балкан" на 9 декември (петък) "и то не само защото са успели в бизнеса, но и понеже ги смятаме за наши съмишленици", каза водещият на "Видимо и невидимо". 

По време на срещата ще им представим един наш нов проект за разпространение на идеите на Айн Ранд в средните училища, каза председателят на УС на Института за свободен капитализъм "Атлас". Смятаме, че средата за това е добра, тъй като то началото на годината наши членове дават лекции във висшите училища, добави той. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие