В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Кои са основните предизвикателства пред банковия сектор

Мартин Заимов, предс. на НС на SG Експресбанк, В развитие, 06.12.2016

Мартин Заимов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Заимов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въвеждането на новите стандарти за по-високо капиталово покритие в банковата сфера през 2017 ще бъде предизвикателство за банковата система от оперативна и техническа гледна точка. Истинското предизвикателство обаче през следващата година ще бъде запазването на финансовата и икономическата реалност такава, каквато е през 2016. Това коментира председателят на НС на SG Експресбанк Мартин Заимов в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му от една страна това е свързано със свръхликвидността, големите обеми на спестявания както при домакинствата, така и при компаниите, и от друга - с ниското търсене на кредити.  

Нормалният баланс на банките е нарушен от няколко години, посочи банкерът. "Рискът намалява, провизиите в повечето банки са на адекватно ниво, но сега има затруднение с приходите", обясни той. 

"Няма причини за разхлабване на риска при кредитирането", каза още Заимов. Той подчерта, че трудността в момента е в ниското търсене на кредити, а не в ограничението и предлагането от страна на банките. 

Заимов коментира още, че през 2017 очаква да има сливания на банки, както и че стрес тестовете в банковия сектор показаха, че в банковата система има по-голяма дисциплинираност. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие