В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България се грижи много добре за Черно море и уловът тази година е рекорден

Йордан Господинов във В развитие, 06.12.2016

Йордан Господинов, Асоциация на производителите на рибни продукти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Господинов, Асоциация на производителите на рибни продукти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рибният улов в Черно море тази година е много увеличен. Контролът на водите и намаляването на замърсяванията на черноморските води създадоха благотворна хранителна среда за развитие на малките и големите видове риба. Този тенд се наблюдава от няколко години, като влияние има не само екологията  и изместването на сезоните, но и Европейската комисия, която създава условия, чрез различни регламенти, за опазването на биологичното разнообразие във водните басейни. Това каза д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциация на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.  

"Ние пазим добре Черно море, а и ресурсът се възстановява на базата на нови популации. Започнаха да се появяват дори пасажи скумрия, която е изчезнала от Черно море още в средата на миналия век". 

Статистиката сочи, че количеството рибата, която се добива чрез риболов и тази от аквакултури, е приблизително еднакво, каза гостът. "В България има малко видове риба, и сладководни и морски. За миналата година 34 вида са уловени в Черно море, но само 10-на имат стопанско значение, с по-голям улов, а другите са екзотични. Много видове се внасят, защото се търсят от пазара".

По думите на госта в черноморската акватория няма защитени видове, но за някои може би ще се наложат квоти за допустим улов.

По въпроса за какво трябва да внимават потребителите, когато купуват аквакултури, за да са сигурни в доброто им качество, Господинов каза: "Етикетирането е най-важно при всички видове продукти, които са преминали преработка. Те трябва да имат етикет и той трябва да бъде на едно от 52-те одобрени предприятия в България. Магазините нямат право да поставят собствен етикет". 

Вижте целия коментар в предаването:

 

Последни новини
Още от В развитие