В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Все още не е ясно бъдещето на Ренци като премиер на страната

Елена Шаханова, кореспондент на БНР в Италия, В развитие, 05.12.2016

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Решението да не се променя конституцията не може да се сравнява с Brexit и политически не означава излизане от еврозоната. Така кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова коментира ситуацията в Италия след резултата от референдума за конституционна реформа в страната, иницииран от премиера Матео Ренци в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите ѝ все още не се знае дали президентът Серджо Матарела ще приеме оставката на италианския премиер Матео Ренци или последният ще остане начело на управлението на страната до изчистване на някои законодателни и финансови въпроси, определящи бюджетната рамка за следващата година. 

Според Шаханова потенциалните рискове пред Италия са свързани с изборния закон, тъй като в момента няма действащата изборна система. Тя поясни, че в момента новият изборен закон се разглежда от конституционния съд, тъй като има подадени жалби срещу него. "Ако се наложат избори, конституционният съд трябва да се произнесе по-бързо. Предвидено е това да стане в средата на януари", отбеляза журналистът. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие