В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Референдумът беше протестен вот срещу Ренци

Н. Пр. посланик Марин Райков, В развитие, 05.12.2016

Негово превъзходителство посланикът на България в Италия Марин Райков Източник: Torinooggi.it Негово превъзходителство посланикът на България в Италия Марин Райков Източник: Torinooggi.it

Още вчера, когато стана ясно колко висока е избирателната активност на референдума в Италия, се разбра, че се оформя протестен вот срещу управлението на Матео Ренци. Това заяви по телефона от Рим Негово Превъзходителство посланикът на България в Италия Марин Райков в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.

Той беше красноречив, напомняйки за фразата на Уинстън Чърчил: "Факт е, че при повечето референдуми в Европа гражданите дават отговор не на поставения въпрос, а на този, който им поставя въпросите".  

За последните 71 години от Втората световна война Италия е сменила над 60 правителства, тъй като Конституцията ѝ е била така замислена, че да предотврати издигането на авторитарни лидери от типа на Мусолини на власт, каза Райков. Реформата на Ренци щеше да промени една трета от Конституцията, гарантирайки стабилността на правителствата, и правейки по-трудно срещу тях да се издигат вотове на недоверие, допълни той.

Освен това беше заложено и прехвърляне на прерогативи от регионите към изпълнителната власт, каза посланик Райков. Всичко това щеше да направи политическия процес по-ефикасен, добави той. 

По думите му, оставката на правителството на Ренци ще направи по-трудно спасяването на италианския банков сектор. Правителството в Рим щеше да гарантира изкупуването на лошите кредити от частни инвеститори, но сега, след като то подаде оставка, няма гаранция дали следващата власт ще бъде приемствена по тази политика, каза посланик Райков.  

Според Райков, няма как случващото се на Апенините да не засяга България. Причината за това е, че стокообменът на Италия с България е по-голям, отколкото този между Ботуша и Бразилия, каза Mарин Райков. 

Вижте повече!

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие