В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската лира удари ново рекордно дъно

Пазарен коментар на Симин Демокан, В развитие, 02.12.2016

Изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турската лира спадна до ново рекордно дъно, след като президентът Ердоган направи изявление, в което каза: „Няма друго решение освен намаляването на лихвените проценти“. Той счита, че по-ниските лихви са начин за постигане на по-ниска инфлация, което противоречи на общоприетото мнение. Това коментира в своя пазарен коментар изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Валутата се понижава за шеста поредна седмица. Сривът ѝ се дължи основно на политиката на президента Ердоган след неуспешния преврат през юли. Турската валута се повлия неблагоприятно и от решението на ОПЕК в съчетание с вероятността Фед да повиши лихвите през този месец.

Индексът Borsa Istanbul в момента се търгува с повишение, след като вчера изгуби 2% от стойността си. 

Демокан коментира и какво можем да очакваме от предстоящата среща между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и турския президент Ердоган. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие