В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Лидерите на Северен и Южен Кипър с точна пътна карта за обединението на острова

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 02.12.2016

Знамената на Турция, Северен Кипър и турската държавна ВиК (DIS) се веят над проект за водоснабдяване в Гузеляли, Северен кипър Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg Знамената на Турция, Северен Кипър и турската държавна ВиК (DIS) се веят над проект за водоснабдяване в Гузеляли, Северен кипър Снимка: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg

Лидерите на Северен и Южен Кипър Мустафа Акънчъ и Никос Анастасиадес решиха отново да възобновят преговорите за обединението на Кипър. Това заяви пряко от Никозия журналистът Бранислава Бобанац в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. Вече това беше съпроводено от много точен график и пътна карта да приключат този процес, допълни тя. 

Тя припомни, че точно преди 10 дни - на 22 ноември преговорите "влязоха в задънена улица". Тогава двете страни не можаха да постигнат съгласие по въпросите за териториалните корекции, тоест каква територия ще заеме всяка съставна част в бъдещата федерация, каза журналистът, каза Бобанац, подчертавайки, че това е главният въпрос за гръцките кипърци. 

По думите ѝ има доверие в двете общности на острова и те желаят това обединение и развитие по общ европейски път. Специално от кипърските турци това е много ясно изразено, въпреки хардлайнерските партии, каза Бобанац. 

Вижте повече!

 

 

Последни новини
Още от В развитие