В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

БАН трябва да разчита повече на финансиране по проекти

Диана Йорданова, народен представител на ГЕРБ, В развитие, 02.12.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

БАН трябва да разчита повече на финансиране по проекти – това е начинът за развитие на модерна наука не само в България, но и в световен мащаб, заяви народният представител на ГЕРБ Диана Йорданова в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria. 

"Реформата в БАН е твърде закъсняла, но е крайно време да започне да се случва, защото нашата политика не означава наливане на допълнителни средства в нереформирани сектори", отбеляза Йорданова.

По думите ѝ има институти в БАН, които работят на проектен принцип, печелят проекти навън и успяват да се издържат достатъчно добре. Йорданова подчерта, че науката е един от малкото сектори, към които се наблюдава толкова сериозно внимание, като подчерта, че тази година са отпуснати 5 млн. лева повече средства, а по ОП „Наука и интелигентен растеж“ има заделени 560 млн. лева. 

Научните институти трябва да станат практически обърнати към бизнеса, което влияе косвено на държавата и икономиката като цяло, коментира още тя. 

Бюджет 2017 е реален и гарантира повече средства в реформирани сектори, както и повече средства за работни заплати в доста секторни политики. "Това е бюджет, който не задължава, което и да е следващо правителство с неразплатени задължения", каза още тя. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие