В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Ще раздвижи ли пазарите споразумението на ОПЕК

Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, В развитие, 01.12.2016

Велко Каменов и Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Велко Каменов и Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на ОПЕК за съкращаване на добива на петрол беше ключово. Основният виновник за това е Саудитска Арабия, която видя, че повечето производители страдат от ниските цени на петрола. Затова приеха стратегия да държат цените в диапазона $50-60, което е много изгодно за тях, тъй като по този начин няма да могат да се включат толкова бързо и шистовите производители в САЩ. Това коментира Георги Георгиев, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му за Русия поддържането на такава цена също е изгодно, затова тя вероятно също ще подкрепи споразумението. 

Според Георгиев шистовите производители постепенно ще се завръщат на пазара.

"Американските шистови производители чакаха момент, в който цената да е над $50, за да могат да се включат. Споразумението в допълнение с обещанията на Тръмп за намаляване на стимулите за възобновяема енергия и увеличаване на тези към шистовите производители допринасят позитивно за ръста при акциите на тези компании", посочи той.

Експертът посочи, че едно позитивно движение при цената на петрола ще окаже подкрепа и на инфлационните настроения и ще донесе ръст при останалите суровини. Той допълни, че вече се наблюдава повишение на цените на металите и компаниите, свързани добива им. 

Георгиев допълни, че очакванията да има повишение на лихвите в САЩ до края на годината вече са 90-95%.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие