В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Повечето пари за сигурност няма да са за сметка на другите приоритети на ЕС

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков, В развитие, 01.12.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Увеличените плащания за отбрана и сигурност в бюджета на ЕС до около 6 млрд. евро за следващата година са добро начало за окончателното разрешаване на бежанската криза. 3 млрд. евро ще бъдат използвани вътре в ЕС, така че да бъдат предоставени условия за решаване на проблема в отделните държави, където има бежанци, а останалите 3 млрд. ще бъдат инвестирани извън рамките на ЕС, за да се предотврати нахлуването на още бежанци. Това коментира eвродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му е направено всичко възможно справянето с миграционния натиск да не става за сметка на други приоритети на ЕС като създаването на работни места и увеличаването на икономическия растеж. 

"ЕП постигна победа в преговорите, в които имах възможността да участвам, която се равнява на 700 млн. евро. Част от тях са за създаване на нови работни места, увеличаване на икономическия растеж в отделни държави членки, други - за справяне с последиците от руското ембарго. В същото време имаме увеличени плащания и то с половин милиард евро за създаване на работни места за младите хора", каза Новаков. 

Той посочи, че България се представя добре с усвояването на средствата. "Едва 2,5-3 години след началото на програмния период ние имаме 32% договорени средства, разплатени са почти 6 млрд. евро."

"Основният бенефициент в страната са общините, така че се надявам инерцията, която имаме, и натрупаният опит през миналия програмен период и в началото на този да не бъдат загубени и всички достъпни средства да бъде използвани", допълни Новаков. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие