В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Използва ли България иновационния си потенциал

Даниела Чонкова и Теодора Георгиева, организатори на конкурса Иновативно предприятие на годината, В развитие, 01.12.2016

Даниела Чонкова (вляво) и Теодора Георгиева (вдясно), организатори на конкурса Иновативно предприятие на годината. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Чонкова (вляво) и Теодора Георгиева (вдясно), организатори на конкурса Иновативно предприятие на годината. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече изтече един програмен период, в който България е пълноправен член на ЕС, имаме национална иновационна политика, но нещата като че ли не са се придвижили много напред. Бизнесът е този, който се опитва да бъде иновативен и да инвестира, а другият основен участник - държавата сякаш е абдикирала от своята функция. Има писана политика и документи, които са приети на национално равнище, но в голямата си част това е под натиска на ЕК и с цел да отговорим на формалните изисквания за ползване на средствата по еврофондовете. Това коментира Теодора Георгиева, организатор на конкурса Иновативно предприятие на годината, в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Конкурсът се провежда за 12-а поредна година, като неговата цел е да открива български предприятия, които се развиват на базата на иновации, внедряват иновационни технологии и услуги в своето производство и които имат добър растеж, основан на иновациите, обяви на свой ред Даниела Чонкова, която също е организатор на конкурса. 

Победителите ще бъдат обявени на 7 декември, като до финала са стигнали 30 компании. 

Чонкова посочи, че подходът е да се награждават компании според тяхното въздействие и се избягва толерирането на един или друг сектор. По думите й основният сектор сред наградените фирми е IT.

"През последните години имаше компании, които получиха награди в категория зелена иновация, пазарно лидерство и други. Имаше интересни фирми в областта на семантичните технологии", допълни тя. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие