В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Историята и културата са истинската основа на туризма

Проф. Диана Гергова, траколог, В развитие, 1.12.2016

Дворец, построен от Саддам Хюсеин, се извисява над руинита на Вавилон Снимка: Michael Luongo/Bloomberg Дворец, построен от Саддам Хюсеин, се извисява над руинита на Вавилон Снимка: Michael Luongo/Bloomberg

Днес приключи Конгресът на световните цивилизации и модерен туризъм. Задачата беше да се намери решение как да се вдъхне живот на световните цивилизации посредством сътрудничеството с т.нар. "икономика на знанието", включваща архитектура, дизайн, изкуства, наука и прочие сфери. 

Всички, участващи в този конгрес се бяха обединили около тезата, че историята и културата са истинската основа на туризма, защото тя сближава хората. Това заяви тракологът проф. Диана Гергова в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.

Този конгрес, обърнал внимание от българска страна на тракийската цивилизация, може би ще способства да сложи "край на досегашните безумно отрицателни практики в България" , каза проф. Гергова. По думите ѝ в България в момента е сбъркана йерархията между реставратори, от една страна, и строители, от друга. 

От досега и усещането с оригинала няма по стойностно нещо. Така проф. Гергова коментира нуждата от музеите в дигиталния свят. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие