В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Турската лира остава сред най-зле представящите се валути на развиващите се пазари

Пазарен коментар на Симин Демокан, В развитие, 30.11.2016

Симин Демокан от Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан от Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индексът Borsa Istanbul е без промяна след като вчера, 29 ноември, затвори със спад от 1%. Междувременно лирата се обезцени с 0,35% спрямо долара и се търгува на 3,42 за долар. Тя е втората най-слабо представяща се валута на развиващите се пазари днес след южноафриканския ранд. Това каза в своя пазарен коментар изпълнителният продуцент на Bloomberg в Истанбул Симин Демокан в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се понижава за трети пореден ден, но все още е над 11%.

Търговският дефицит на Турция е нараснал през октомври заради 4 пъти по-големия внос на злато. На годишна база дефицитът се е повишил до $4,16 млрд., което е далеч над очакванията на икономистите. Вносът продължава да се възстановява от срива, предизвикан от неуспешния опит за преврат през юли.  

Днес Турската централна банка публикува своя доклад за финансовата стабилност, в който се посочва, че като цяло финансовата система е устойчива. Банките продължават да са стабилни по отношение на ликвидността, въпреки че печалбите им остават под натиск заради необслужваните кредити.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие