В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Заплаха ли е Тръмп за Парижкото споразумение

Георги Стефанов, експерт по климатичните промени от WWF, В развитие, 30.11.2016

Георги Стефанов, експерт по климатичните промени от WWF. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Стефанов, експерт по климатичните промени от WWF. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Седмица след изборите в САЩ последваха ясни политически сигнали от страна на лидерите от Европа, Китай и редица други страни, които дадоха посока, че светът няма толкова лесно да отмени постигнатото вече Парижко споразумение. Това коментира експертът по климатичните промени от WWF Георги Стефанов в предаването "В развитие" с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му потенциално изтегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата може да постави под въпрос неговата сила, тъй като САЩ притежава над 20% от общия дял на глобалните емисии. 

Стефанов подчерта и ясните сигнали от страна на гражданското общество, а именно, че Тръмп не може лесно да откаже поетите ангажименти от страна на САЩ. 

Експертът коментира и поставените цели от страните, ратифицирали споразумението. "Над 50 страни си поставиха ясната политическа цел, че до 2050 ще преминат на 100% възобновяема енергия и ще се откажат от изкопаемите горива", отбеляза той. "Страните се съгласиха, че на всеки две години ще се прави преглед на постигнатите цели, докато при Протокола от Киото този преглед отсъстваше като механизъм", посочи Стефанов. Според него няма да има шанс страните да не изпълняват своите цели.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие