В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Популистките предложения в Бюджет 2017 са неизпълними краткосрочно

Никола Филипов, финансист, В развитие, 30.11.2016

Финансистът Никола Филипов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Никола Филипов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от спорните моменти при гласуването на Бюджет 2017 беше предложената от Патриотичния фронт минимална пенсия от 300 лв, която щеше да натовари хазната с между 900 млн. и 1,3 млрд. лв. Това заяви финансистът Никола Филипов в ефира на "В развитие" с Делян Петришки. Към този момент няма откъде да дойдат тези пари, допълни той. 

Друг момент на раздор беше предложеното от БСП премахване на плоския данък и повишаване на данъчната ставка за по-богатите българи, каза Филипов. Това е изключително вредна мярка, тъй като ще намали способността на бизнеса да инвестира, добави финансистът. 

Интересно е, че тези две политически сили не бяха повдигали тези толкова фундаментални промени по-рано, каза Филипов. Тези популистки предложения са неизпълними краткосрочно, тъй като не се приемат от днес за утре, поясни той. 

В хода на разговора Филипов акцентира и върху това какви промени са нужни на бюджета.  Следващият бюджет трябва да бъде реформаторски, придружен с ударно намаляване на данъците и административната тежест, каза финансистът. 

Освен това проблем беше, че Бюджет 2017 не премахна минималната работна заплата, заяви Филипов. В последните няколко години тя нараства експоненциално, а и с нея се вдигат и всички други възнаграждения в администрацията, допълни той, подчертавайки, че "високите заплати трябва да дойдат от малкия и среден бизнес". 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от В развитие