В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Какви са реакциите на петролния пазар след срещата във Виена

Преслав Райков, финансов анализатор, В развитие, 30.11.2016

Преслав Райков, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Преслав Райков, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическият ефект от срещата на ОПЕК във Виена, на която бе постигнато споразумение за намаляване на добива на петрола може да тласне цените на черното злато до нива от $52-$56 за барел. Това коментира финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му след срещата в Алжир страните производителки на ОПЕК се споразумяха за ограничаване и дори намаляване на добива на петрол, а през последния месец много от тях увеличиха производство с неимоверно големи количества. Това подсказа на пазарните участници, че може би на следващата среща ще се вземе решение и че свиването ще е на върхови стойности, обясни Райков. 

След скока в цените в резултат на срещата в Алжир много от пазарните участници в света използваха възходящото движение, за да хеджират бъдещите сделки с петрол. „Когато цената на петрола проби $50 за барел имаше много фючърсни контракти, които заключиха тази цена“. "Днес имаше скок в цената, но беше доста по-плавен точно поради тази причина", коментира финансовият анализатор. 

Като ценови равнища тази сделка не може да бъде фактор, който ще вдигне цената на петрола до нивата от 2014 и 2015, смята той. 

До средата на 2017 цените на петрола може да останат в диапазон $52-56 за барел. "Ако тази сделка се запази и нямаме някакви шокови изявления от страна на ОПЕК, цената може да достигне до $63-65 за барел", прогнозира той. 

Райков коментира и какво ще е отражението от сделката на ОПЕК върху развитието на петролната индустрия. Според него големите компании на петролни продукти ще се включват на пазара на петрол при цени от около $60 за барел. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие