В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

ЕС едва ли ще потвърди резолюцията на ЕП за замразяване на преговорите с Турция

Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика, В развитие, 30.11.2016

Сградата на Европейската комисия в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Сградата на Европейската комисия в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Резолюцията на Европейския парламент за замразяване на статута на Турция на кандидат за членство е препоръчителна, това не е позиция на ЕС. Тези, които взимат решението, са страните членки, които ще имат съвет на държавните и правителствените ръководители в средата на декември. На него е предвидена за обсъждане такава точка, като моята прогноза е, че няма да повторят оценката на парламента. Това коментира Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика в ефира на "В развитие" с водещ Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя подчерта, че макар ситуацията с демократичните права в южната ни съседка да се влошава, страните членки разбират, че Турция е много необходим за тях партньор не само заради бежанската криза, но и заради стратегическите интереси и сигурността. 

Ердоган загатна, че е възможно обаче Турция да вземе решение за замразяване на преговорите. Чернева заяви, че ако това стане, ще трябва да предоговаря достъпа си до европейския пазар, митническият съюз ще бъде поставен под въпрос и отношенията с ЕС ще стигнат до една много ниска точка, в която ще се говори само със заплахи, а не с разумни аргументи.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие