В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Резолюцията за замразяване на преговорите ЕС-Турция изпраща ясен сигнал

Ангел Джамбазки, евродепутат, В развитие, 29.11.2016

Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Гласуваната в сряда резолюция за временно замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС изпраща ясен сигнал и оценка за поведението на турския президент, който действа като диктатор, а не като президент на държава, която има сериозно намерение да бъде част от европейската общност. Това коментира евродепутатът от групата на ЕКР Ангел Джамбазки в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му понастоящем преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са несъстоятелни. Трябва да се промени цялостното поведение на турския политически елит и турското общество. Недопустимо е говоренето на турския президент, който отправи заплахи към териториалната цялост на европейските държави, включително и на България, заяви той. "Ердоган трябва да спре да се меси във вътрешните работи на България", посочи още евродепутатът. 

ЕС разполага със средства и инструменти в сферата на дипломацията и външната политика, за да се справи с Турция, коментира още Джамбазки. Според него трябва да бъдат отправяни ясни дипломатически сигнали, че политиката на Ердоган е неприемлива, недопустима и няма как тази държава да преговоря за членство в ЕС в подобна ситуация. Задължително е да има следващи стъпки от страна на ЕС. Трябва да има и ясна европейска политика за отблъскване на нелегалната емиграция. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие