В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Френският избор - завръщане към Голизма?

Иво Христов във В развитие, 29.11.2016

Франсоа Фийон, кандидат за президент на Франция през 2017. Митинг в Париж, 25 ноември 2016.  Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Франсоа Фийон, кандидат за президент на Франция през 2017. Митинг в Париж, 25 ноември 2016. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Франция прави реформата, която САЩ и Великобритания направиха през 80-те. Това каза журналистът Иво Христов в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Фийон е дискретен политик, развиващ своята кариера постъпателно. Той прави поетапно всяка следваща стъпка към финалната цел и никога не е залагал на хитрости. При него има микс от идеи - завръщане към корените на Голизма, съчетан със суверенизъм във външнополитически план. Това е и френският политик, който поддържа най-плътен контакт с Владимир Путин".

Гостът коментира и възможността за възраждане на подхода, използван от Франция успешно в миналото - чрез диалог с Москва да се балансира зависимостта от Западното семейство и САЩ.

„Това зависи и от позицията на САЩ, която още не е достатъчно избистрена", допълни Христов. По думите му Европа е станала "заложник" на евроатлантическото партньорство и плаща, както с мигрантската криза, така и с украинската.

"Една по-реалистична Източна политика  би подействала отрезвяващо на целия ЕС".

Марин Льо Пен е втората фигура, която със сигурност ще се включи в изборната надпревара догодина, но „тя опира така наречения стъклен таван, защото е категорично отхвърляна от големи групи общности и нейният електорален потенциал е ограничен", каза още Христов. 

Очаквайте видео с целия коментар.

Последни новини
Още от В развитие